Frågor & Svar - Hur fungerar Skira?

Som säljare kan du enkelt lägga upp den gröda som du önskar sälja. Beskriv din vara och sätt sedan utropspriset som du vill att auktionen ska starta på.

Som köpare har du tillgång till alla pågående annonser. Välj den gröda som du är i behov av och lägg sedan bud med start från utropspriset eller senaste bud. 

Auktion avslutad

När annonstiden har gått ut och auktionen för en gröda har uppnått acceptpris är varan såld. En bekräftelse skickas då ut till båda parter. 

Säker betalning

Efter avslutad affär tar Skira hand om betalningen. Så snart pengarna mottagits från köparen är varan redo att levereras. 

Skira Transport

Utifrån den valda leveransperioden sköter Skira all hantering och kommunikation med transportbolaget. Analys görs från varje lass 

Vanliga frågor

På Skira görs varje vecka affärer över hela landet. Registrera dig hos oss för att se aktiva annonser och budgivningar. Slutpriserna kan du sedan ta del av genom vår pristjänst Lumen. 

Det är kostnadsfritt att lägga upp annonser samt lägga bud hos Skira. En förmedlingsavgift om 35 kr/ton tas enbart ut om en annons blir såld. Förblir annonsen osåld eller att du som köpare ej vinner budgivningen är det fortsatt gratis. 

Skira Transport är en service och säkerhet för både dig som köpare och säljare. Vad ingår: 

  • Skira tar hand om kommunikationen mellan åkeriet och den köpande och säljande parten. 
  • Köparen avropar partiet och betalar för transport samt analys om detta har valts till. 
  • Åkeriet meddelar en dag innan samt två timmar innan de kommer för lastning/lossning. 
  • Last- och losstid ingår med 30 minuter, därefter debiteras du 13 kr/minut.
  • Åkeriet väger på krönt våg samt tar analysen för att bibehålla neutralitet. 

Lumen är Skiras marknadsverktyg som samlar prisinformation på spannmål och andra råvaror för den nationella och internationella marknaden. Här kan du som lantbrukare bland annat ta del av slutpriset för samtliga försäljningar hos Skira samt jämföra priset fritt din gård. Prova kostnadsfritt i 7 dagar genom att registrera dig här

Det korta svaret är ja! Förprov beställer du enklast här. Vi skickar då hem provpåsar och kuvert till dig som du får fylla upp och skicka in till vårt labb. Efter några dagar kommer sedan resultatet. Vi utför även analyser i samband med våra affärer. Chauffören tar då ett prov som sedan skickas in till oss.

I Skiras kunskapsbank finns mer information om hur det fungerar att sälja och köpa spannmål via Skira. Där svarar vi på frågor om allt från säker betalning till hur leveransen går till.