Veckans Marknadsspaning - v. 41

Höstbruket går av bara farten, och redan nu sticker höstgrödorna upp ur jorden på många platser. Tyvärr har bland annat kornet på flera håll varit en besvikelse med låg skörd och kvalitetsproblem, särskilt med ökad risk för svampsjukdomar i årets skörd. 
 
Symptomen på vete, råg, rågvete och korn visar främst att angripna ax brådmognar, och vid fuktigt väder syns en karakteristisk laxrosa färg. Hela axet kan drabbas, men oftast är det ett eller flera småax som påverkas.
 
Angreppen kan leda till minskad skörd, och det allvarligaste är att svamparna kan producera toxiner bl.a fusarium.
 
Denna sjukdom trivs särskilt i fuktiga förhållanden under kornets blomning. Fusarium-svampar producerar också mykotoxiner, inklusive DON (deoxynivalenol), vilka kan vara skadliga för människor och djur om de konsumeras i höga mängder.
 
För dig som odlare eller köpare av foder är det viktigt att säkerställa kvaliteten med en analys för att minimera risker vid utfodring till framförallt smågrisar då de är extra känsliga för höga halter av dessa toxiner.
 
Håll utkik efter missfärgade kärnor!
 
Beställ spannmålsprov:

Contact

Viktor Hansson, Senior Kundansvarig, viktor@skira.com, +46 70 455 90 86