Skira och Ludvig & Co inleder samarbete för att öka lantbrukarnas lönsamhet genom digital handel

Samarbetet mellan Skira och Ludvig & Co möjliggör utökad digital handel av spannmål för Sveriges lantbrukare via Skiras marknadsplats. Genom tillgång till en marknad med större transparens och bättre priser kan lantbrukarna öka lönsamheten. Med den öppna och dynamiska marknadsplatsen vill aktörerna att handeln av spannmål ska bli enklare, mer lönsam och miljövänlig. På så sätt skapas maximal nytta för lantbrukarna tillsammans.

Ludvig & Co har sedan mitten av september klivit in som samarbetspartner i den digitala marknadsplatsen Skira. Samarbetet innebär förutom att erbjuda marknadsplatsen också att man utbildar den enskilda lantbrukaren för att skapa en större medvetenhet om möjligheterna.

Som en av Sveriges största rådgivningsföretag levererar idag Ludvig & Co en helhetstjänst för bland annat lantbrukare med kompetens inom ekonomi, fastighetsförmedling, juridik, skatt och affärsrådgivning. Med sin närvaro i 130 orter och drygt 70 000 kunder vill Ludvig & Co kunna tillgodose sina kunder med relevanta marknadsinsikter och ge dom chansen till ytterligare affärsmöjligheter i hela Sverige.

–  Genom denna digitala handelsplats kan vi hjälpa våra kunder att sälja till bästa möjliga pris och dessutom göra det på ett mer miljövänligt sätt. Det ger oss som rådgivare möjlighet att på ett enkelt sätt förbättra och realisera värde för våra kunder. Då transportkostnaden är en del av priset så gynnas ju även gårdar i närområdet av att göra affärer direkt med varandra genom denna lösning, säger Filip Olsson, Segmentschef Skog & Lantbruk på Ludvig & Co (tidigare LRF Konsult).

Skira har sedan 2019 erbjudit en digital marknadsplats för handel av spannmål. Genom en öppen handel skapas förutsättningar för att ge både köpare och säljare “rätt” pris då affärerna avgörs via auktion. Hittills säljs över 30 000 ton per år till animalieproducenter, foderfabriker och kvarnar över hela landet. Utöver den digitala handeln ger Skiras tilläggstjänst Lumen även användarna marknadsinsikter kring aktuella och historiska priser. Skira utökar nu sitt erbjudande genom att kombinera plattformen tillsammans med delar från Ludvigs tjänsteutbud. Bland annat kommer lantbrukare som skaffar Skira Lumen att få gratis affärsrådgivning kring marknaden via Ludvig & Co.

–  För att kunna skapa en transparent spannmålshandel med marknadsmässiga priser är det viktigt för branschen att bolag som Ludvig & Co går i bräschen för att driva digital handel. Vi på Skira ser därmed mycket fram emot detta samarbete då vi tillsammans med Ludvig & Co kan nå ut till fler lantbrukare och skapa ännu mer värde, säger Frida Carlstedt, Business Developer på Skira.

Samarbetet som redan påbörjats intensifieras under hösten 2022 då skördeperioden är över och det är dags för lantbrukare som skördat eller lagrat sin spannmål att sälja.

Kontakt

Frida Carlstedt, Business Developer, Skira, frida@skira.se, +46 70 799 69 88

Filip Olsson, Segmentschef Skog & Lantbruk, Ludvig & Co, filip.olsson@ludvig.se, +46 73 045 46 53

Om Ludvig & Co

Ludvig & Co är en av Sveriges största rådgivningsföretag inom ekonomi, fastighetsförmedling, juridik, skatt och affärsrådgivning. Bolaget grundades redan 1918 och har stor erfarenhet inom skogs- och lantbruk som är deras primära bransch. Med cirka 1300 medarbetare finns Ludvig & Co på 130 orter runt om i Sverige, där de med sina olika affärsområden vill kunna leverera en helhetslösning för alla sina kunder. 

Om Skira

Skira är ett av de snabbast växande agtech-bolagen i Europa. Med sin digitala handelsplattform ger bolaget lantbrukare möjligheten att få mer betalt för sina grödor genom att koppla ihop spannmålsodlare med animalieproducenter, foderhandlare och kvarnar. Genom plattformen kan alla parter få insikter och tillgång till en transparent marknad där de kan ta del av både aktuella och historiska priser. För att skapa en helhetsupplevelse kombinerar plattformen digital handel och marknadsinsikter med transport-, kvalitets- och betalningslösningar.